" Ya ALLAH ya tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepadaMu dari lemah kemahuan dan sifat malas, aku berlindung kepadaMu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepadaMu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.. Amin"

13 July 2017

Hai

http://aleenalimin.blogspot.my/

harap sudi jenguk blog baru tapi belum update lagi  :)


Santapan Hati:
LAPAN JENIS REZEKI DARI ALLAH ......
*1.Rezeki Yang Telah Dijamin.*
‎وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
"Tidak ada satu makhluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya."
(Surah Hud : 6).
*2. Rezeki Kerana Usaha.*
‎وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى
"Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya."
(Surah An-Najm : 39).
*3. Rezeki Kerana Bersyukur.*
‎لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu."
(Surah Ibrahim : 7).
*4. Rezeki Tak Terduga.*
‎وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا( ) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
"Barangsiapa yang bertakwa kepada ALLAH nescaya Dia akan menjadikan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya."
(Surah At-Thalaq : 2-3).
*5. Rezeki Kerana Istighfar.*
‎فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ( ) يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
"Beristighfarlah kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyak harta.”
(Surah Nuh : 10-11).
*6. Rezeki Kerana Menikah.*
‎وَأَنكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ
"Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak dari hamba sahayamu baik laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, maka ALLAH akan memberikan kecukupan kepada mereka dengan kurnia-Nya."
(Surah An-Nur : 32).
*7. Rezeki Kerana Anak.*
‎وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ
"Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut miskin. Kamilah yang akan menanggung rezeki mereka dan juga (rezeki) bagimu.”
(Surah Al-Israa' : 31).
*8. Rezeki Kerana Sedekah.*
‎مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً
"Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka ALLAH akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak."
(Surah Al-Baqarah : 245).
Assalamualaikum PAGI 

11 July 2016

Projek MASTERCHEF AIDILADHA

Salam

Selamat hari raya Aidiladha..

raya ni tak balik kampung pun.. sebab hujung minggu ni nak balik adik i nak nikah..

so sempena hari raya ni mama try la nak buat muffin.. hari tu follow Qasey Honey pegi Lorong Haji Taib, dia borong barang2 buak kek kat kedai Bake With Yen tu..

mama pun beli la adunan muffin sebungkus.. saja la nak uji bakat terpendam.. Qasey ni sejak dua menjak ni rajin bebenor nak baking.. beli barang macam nak buat bakery je.. banyak gila.. hehe..

rajin2 pegi la jengok blog dia ye.. dia baru lepas buat Muffin Red Velvet.. kalau nak tengok pegi je kat sini

ok laa.. taknak la tunjuk cara2nya.. sebab senang sangat.. kuikui..



sebelum..



dah dalam oven.. saspen ni..


.
.
.
.
.
.

jeng..jeng..jeng..

.
.


haha... hitam pastu jadi condong.. apekejadahnya muffin ni??



dan juri MASTERCHEF pertama mula merasa.. CHEF Reza



bagi pulak dekat CHEF Ranea..


nampaknya dua2 chef pun suka.. sebab rasanya memang sedap..

tapi rupa muffin tu ja yang tak cantik..

so don't judge the book by its cover ... haha.. ada kena mengena??


lurve,

Apam POLKADOT


Salam

ari ni try buat apam polkadot.. amik resepi dari Qasey Honey.. ok la senang gak.. tapi bila dah siap adoiii.. sangat mengerikan rupa apam ni.. kuikui



tapi bila makan... lembut, gebu dan sedap...

nak kena buat lain nanti..


nak resepi amik kat qaseyhoney.blogspot.com tau...

ok byee...


lurve,

Pizza Express

Salam

mari membuat pizza tanpa lenguh tangan menguli doh.. huhu

amik resepi dari pinkstiletto... senang gila tengok dia buat.. tapi ini mama yang buat.. lagi simple... sebab malas..


gunakan roti nan segera.. ada jual kat Carrefour..


sapukan sos.. (mama campur sos cili+tomato)


taburkan keju mozarella sikit..


susun sosej.. atau apa2 je yang nak dibubuh..


tomato dan juga cili.. (cendawan pun boleh tapi takde)


taburkan lagi mozarella supaya jadi best.. huhu


nak jugak tambah sosej lebih kat atas... DONE


pastu bakar la dalam 10 minit..


ni hubby punya.. punya la banyak topping atas... kucing nak lalu pun tak boleh..


TADAAA... tak lawa tapi sedap kot!


buibui..


lurve,
Salam