13 July 2017

Hai

Santapan Hati:
LAPAN JENIS REZEKI DARI ALLAH ......
*1.Rezeki Yang Telah Dijamin.*
‎وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
"Tidak ada satu makhluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya."
(Surah Hud : 6).
*2. Rezeki Kerana Usaha.*
‎وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى
"Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya."
(Surah An-Najm : 39).
*3. Rezeki Kerana Bersyukur.*
‎لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu."
(Surah Ibrahim : 7).
*4. Rezeki Tak Terduga.*
‎وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا( ) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
"Barangsiapa yang bertakwa kepada ALLAH nescaya Dia akan menjadikan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya."
(Surah At-Thalaq : 2-3).
*5. Rezeki Kerana Istighfar.*
‎فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ( ) يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
"Beristighfarlah kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyak harta.”
(Surah Nuh : 10-11).
*6. Rezeki Kerana Menikah.*
‎وَأَنكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ
"Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak dari hamba sahayamu baik laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, maka ALLAH akan memberikan kecukupan kepada mereka dengan kurnia-Nya."
(Surah An-Nur : 32).
*7. Rezeki Kerana Anak.*
‎وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ
"Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut miskin. Kamilah yang akan menanggung rezeki mereka dan juga (rezeki) bagimu.”
(Surah Al-Israa' : 31).
*8. Rezeki Kerana Sedekah.*
‎مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً
"Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka ALLAH akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak."
(Surah Al-Baqarah : 245).
Assalamualaikum PAGI 

11 July 2016

Projek MASTERCHEF AIDILADHA

Salam

Selamat hari raya Aidiladha..

raya ni tak balik kampung pun.. sebab hujung minggu ni nak balik adik i nak nikah..

so sempena hari raya ni mama try la nak buat muffin.. hari tu follow Qasey Honey pegi Lorong Haji Taib, dia borong barang2 buak kek kat kedai Bake With Yen tu..

mama pun beli la adunan muffin sebungkus.. saja la nak uji bakat terpendam.. Qasey ni sejak dua menjak ni rajin bebenor nak baking.. beli barang macam nak buat bakery je.. banyak gila.. hehe..

rajin2 pegi la jengok blog dia ye.. dia baru lepas buat Muffin Red Velvet.. kalau nak tengok pegi je kat sini

ok laa.. taknak la tunjuk cara2nya.. sebab senang sangat.. kuikui..



sebelum..



dah dalam oven.. saspen ni..


.
.
.
.
.
.

jeng..jeng..jeng..

.
.


haha... hitam pastu jadi condong.. apekejadahnya muffin ni??



dan juri MASTERCHEF pertama mula merasa.. CHEF Reza



bagi pulak dekat CHEF Ranea..


nampaknya dua2 chef pun suka.. sebab rasanya memang sedap..

tapi rupa muffin tu ja yang tak cantik..

so don't judge the book by its cover ... haha.. ada kena mengena??


lurve,

Apam POLKADOT


Salam

ari ni try buat apam polkadot.. amik resepi dari Qasey Honey.. ok la senang gak.. tapi bila dah siap adoiii.. sangat mengerikan rupa apam ni.. kuikui



tapi bila makan... lembut, gebu dan sedap...

nak kena buat lain nanti..


nak resepi amik kat qaseyhoney.blogspot.com tau...

ok byee...


lurve,

Pizza Express

Salam

mari membuat pizza tanpa lenguh tangan menguli doh.. huhu

amik resepi dari pinkstiletto... senang gila tengok dia buat.. tapi ini mama yang buat.. lagi simple... sebab malas..


gunakan roti nan segera.. ada jual kat Carrefour..


sapukan sos.. (mama campur sos cili+tomato)


taburkan keju mozarella sikit..


susun sosej.. atau apa2 je yang nak dibubuh..


tomato dan juga cili.. (cendawan pun boleh tapi takde)


taburkan lagi mozarella supaya jadi best.. huhu


nak jugak tambah sosej lebih kat atas... DONE


pastu bakar la dalam 10 minit..


ni hubby punya.. punya la banyak topping atas... kucing nak lalu pun tak boleh..


TADAAA... tak lawa tapi sedap kot!


buibui..


lurve,
Salam

29 April 2016

Resepi Ayam Madu

as salam

salam jumaat...

lama gila tak update blog :)

kali ni mama nak bagi Resepi Ayam Madu kegemaran reza ranea..

sebelum ni asik makan kat kedai mamak saja.. rupanya senang sangat..

jom tengok resepi ok 




Bahan-bahan:

- ayam setengah ekor potong 4
- sos cili
- bijan
- bawang goreng
- gula dan garam

(untuk bahan tumis)
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 batang kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih

Cara-caranya:




1. Goreng ayam yang telah digaul kunyit dan sedikit garam.

2. Tumis bahan2 yang diperlukan dengan setengan cawan minyak sehingga garing.

3. Masukkan sos cili dan sedikit air, masukkan gula garam secukup rasa dan kacau.

4. Bila dah agak likat masukkan ayam semula bersama bijan dan bawang goreng.

Siap!!

senang saja kan.. nanti try buat ok

bye

lurve,

mamaleen

14 March 2016

Selamat Pengantin Baru

as salam

selamat bercuti sekolah ya :)

lega betul tak payah bangun awal sikit.. huhu..

jom cerita pasal kenduri kawen.. dua orang kawan mama ni kawen hari serentak :)

jumaat lepas hari bernikah Cik Ina kita ni.. 




penat juga tunggu tok kadi buat perangai.. huhu..




Alhamdulillah akhirnya selamat bernikah kawan aku ni :)

Hari sabtu tu pulak perjalanan kenduri dimulakan ke Kodiang dulu... jauh wei.. jom makan kenduri..




Selamat berkahwin ya Cik Syima.. kakak kesayangan mek nea ni..




selamat pengantin baru untuk Syima dan Ehsan.. 




kami pun menerai la pelamin kan.. bila lagi weh.. haha..



balik sp pulak pegi kenduri Cik Ina pulak... makan2 je keja nya hari tu..



Alhamdulillah rezeki makan... balik jom kira gift ya..




habis cerita kenduri untuk hari ni.. ok bai

lurve,

mamaleen



03 March 2016

Alor Setar Lagi

as salam

kita cerita jalan2 Alor Setar lagi ya.. sebab balik kampung tok baba kat Kuala Kedah.. lajak terusla ke Aman Central lagi :)



Seronok sikit la ke sini.. boleh cuci mata.. kalau dulu asik la ke Penang kan..



Sekaran Aloq Setaq pun dah ada huruf besar2 gini... tapi stress mak tengok gambar laki amik.. tak full.. huhu..




Mek nea pun ntah apa2 posing dia.. huhu.. layan..

Huruf2 ni betul2 depan Masjid Zahir.. masa mama duk sini tak ramai orang lagi.. lepas tu baru ada kereta pengantin pulak datang bergambar..

Kat Sungai Petani pun dah ada tau.. 



emm.. tu ja nak cerita pun..

ok bai

lurve,

mamaleen


01 March 2016

Bulan Kenduri Kawen

as salam

perghhhhh... lama giles tak hapdate... tak sempat dan tak rasa nak bercerita pun.. huhu..

apa2 pun selamat datang bulan Mac :)

bulan cuti sekolah.. ramai giles nak kawen bulan ni termasuk la kekawans i..

12 mac tu ada tiga kenduri hokey.. dua orang opis mate pulak tu..

jadinya harus susun jadual kenduri elok2.. biar sempat pegi..

mama hadiahkan handbouquet untuk bakal2 pengantin ni.. hadiah kawen katanya.. lepas kawen sila lah hiaskan dalam pasu :)

yang ni untuk cik syima




yang ni untuk cik ina




bunga ni bukan diy sendiri, tapi beli je kat WS Crafts Sungai Petani.. harga pun ok lah... paling penting cantik 

jadinya selamat berkahwin la yer kawan2...


mek nea berangan


lurve,

mamaleen

12 January 2016

Sepetang Di Pantai Merdeka

as salam

cerita petang jumaat..

saja ronda2 bawak RR dan abah depa pi Pantai Merdeka

lama sungguh tak jalan sini.. saja amik angin laut.. sampai pun dah dekat pukul 7.. tak dan nak buat apa pun.. 

macam2 ada dah kat sini.. besttt... boleh main kasut roda, main layang2, ada jual topi2, kedai makan pun dah ada.. siap duit saja :p

mek nea ni geli pasir, tapi nak juga main baling2 batu..




macam biasa la, gambar lompat harus ada



ehem... kasi can la gambar dating ni.. :p










nanti nak mai lagi la.. tapi mai awai sikit.. huhu

tu saja.. ok bai

06 January 2016

Aman Central

as salam

cerita lama nak story ni pun.. :p

cerita jalan2 Aman Central di Alor Setar.. dah lama pegi masa cuti sekolah hari tu.. kebetulan balik umah tok baba RR kat Kuala Kedah.. terus lajak ke mall besar kat AS ni..

sebelum ni memang jarang2 jalan belah AS walaupun duduk kedah.. selalu kami pi Penang kan.. huhu.. tapi Aman Central ni pun dah setanding mall ka penang tau..



dah ada H&M, Uniqlo dan banyak lagi brand yang best2 kat situ.. besar juga.. penat nak berjalan..




belikan RR kemeja kotak2 ni.. cute sangat..

ada satu port bergambar kat atas sekali.. dari situ boleh nampak Menara AS.. 




best jugak mall ni.. siapkan duit je la nak shopping apa pun..

tu je.. ok bai


lurve,

mamaleen


Hai

assalamualaikum hai... rindu saya tak?