13 July 2017

Hai

Santapan Hati:
LAPAN JENIS REZEKI DARI ALLAH ......
*1.Rezeki Yang Telah Dijamin.*
‎وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
"Tidak ada satu makhluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya."
(Surah Hud : 6).
*2. Rezeki Kerana Usaha.*
‎وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى
"Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya."
(Surah An-Najm : 39).
*3. Rezeki Kerana Bersyukur.*
‎لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu."
(Surah Ibrahim : 7).
*4. Rezeki Tak Terduga.*
‎وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا( ) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
"Barangsiapa yang bertakwa kepada ALLAH nescaya Dia akan menjadikan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya."
(Surah At-Thalaq : 2-3).
*5. Rezeki Kerana Istighfar.*
‎فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ( ) يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
"Beristighfarlah kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyak harta.”
(Surah Nuh : 10-11).
*6. Rezeki Kerana Menikah.*
‎وَأَنكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ
"Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak dari hamba sahayamu baik laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, maka ALLAH akan memberikan kecukupan kepada mereka dengan kurnia-Nya."
(Surah An-Nur : 32).
*7. Rezeki Kerana Anak.*
‎وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ
"Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut miskin. Kamilah yang akan menanggung rezeki mereka dan juga (rezeki) bagimu.”
(Surah Al-Israa' : 31).
*8. Rezeki Kerana Sedekah.*
‎مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً
"Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka ALLAH akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak."
(Surah Al-Baqarah : 245).
Assalamualaikum PAGI 

11 July 2016

Projek MASTERCHEF AIDILADHA

Salam

Selamat hari raya Aidiladha..

raya ni tak balik kampung pun.. sebab hujung minggu ni nak balik adik i nak nikah..

so sempena hari raya ni mama try la nak buat muffin.. hari tu follow Qasey Honey pegi Lorong Haji Taib, dia borong barang2 buak kek kat kedai Bake With Yen tu..

mama pun beli la adunan muffin sebungkus.. saja la nak uji bakat terpendam.. Qasey ni sejak dua menjak ni rajin bebenor nak baking.. beli barang macam nak buat bakery je.. banyak gila.. hehe..

rajin2 pegi la jengok blog dia ye.. dia baru lepas buat Muffin Red Velvet.. kalau nak tengok pegi je kat sini

ok laa.. taknak la tunjuk cara2nya.. sebab senang sangat.. kuikui..



sebelum..



dah dalam oven.. saspen ni..


.
.
.
.
.
.

jeng..jeng..jeng..

.
.


haha... hitam pastu jadi condong.. apekejadahnya muffin ni??



dan juri MASTERCHEF pertama mula merasa.. CHEF Reza



bagi pulak dekat CHEF Ranea..


nampaknya dua2 chef pun suka.. sebab rasanya memang sedap..

tapi rupa muffin tu ja yang tak cantik..

so don't judge the book by its cover ... haha.. ada kena mengena??


lurve,

Apam POLKADOT


Salam

ari ni try buat apam polkadot.. amik resepi dari Qasey Honey.. ok la senang gak.. tapi bila dah siap adoiii.. sangat mengerikan rupa apam ni.. kuikui



tapi bila makan... lembut, gebu dan sedap...

nak kena buat lain nanti..


nak resepi amik kat qaseyhoney.blogspot.com tau...

ok byee...


lurve,

Pizza Express

Salam

mari membuat pizza tanpa lenguh tangan menguli doh.. huhu

amik resepi dari pinkstiletto... senang gila tengok dia buat.. tapi ini mama yang buat.. lagi simple... sebab malas..


gunakan roti nan segera.. ada jual kat Carrefour..


sapukan sos.. (mama campur sos cili+tomato)


taburkan keju mozarella sikit..


susun sosej.. atau apa2 je yang nak dibubuh..


tomato dan juga cili.. (cendawan pun boleh tapi takde)


taburkan lagi mozarella supaya jadi best.. huhu


nak jugak tambah sosej lebih kat atas... DONE


pastu bakar la dalam 10 minit..


ni hubby punya.. punya la banyak topping atas... kucing nak lalu pun tak boleh..


TADAAA... tak lawa tapi sedap kot!


buibui..


lurve,
Salam

29 April 2016

Resepi Ayam Madu

as salam

salam jumaat...

lama gila tak update blog :)

kali ni mama nak bagi Resepi Ayam Madu kegemaran reza ranea..

sebelum ni asik makan kat kedai mamak saja.. rupanya senang sangat..

jom tengok resepi ok 




Bahan-bahan:

- ayam setengah ekor potong 4
- sos cili
- bijan
- bawang goreng
- gula dan garam

(untuk bahan tumis)
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 batang kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih

Cara-caranya:




1. Goreng ayam yang telah digaul kunyit dan sedikit garam.

2. Tumis bahan2 yang diperlukan dengan setengan cawan minyak sehingga garing.

3. Masukkan sos cili dan sedikit air, masukkan gula garam secukup rasa dan kacau.

4. Bila dah agak likat masukkan ayam semula bersama bijan dan bawang goreng.

Siap!!

senang saja kan.. nanti try buat ok

bye

lurve,

mamaleen

06 January 2016

Aman Central

as salam

cerita lama nak story ni pun.. :p

cerita jalan2 Aman Central di Alor Setar.. dah lama pegi masa cuti sekolah hari tu.. kebetulan balik umah tok baba RR kat Kuala Kedah.. terus lajak ke mall besar kat AS ni..

sebelum ni memang jarang2 jalan belah AS walaupun duduk kedah.. selalu kami pi Penang kan.. huhu.. tapi Aman Central ni pun dah setanding mall ka penang tau..



dah ada H&M, Uniqlo dan banyak lagi brand yang best2 kat situ.. besar juga.. penat nak berjalan..




belikan RR kemeja kotak2 ni.. cute sangat..

ada satu port bergambar kat atas sekali.. dari situ boleh nampak Menara AS.. 




best jugak mall ni.. siapkan duit je la nak shopping apa pun..

tu je.. ok bai


lurve,

mamaleen


23 July 2013

Resepi Daging Masak Merah

as salam

mak berjaya masak Daging Masak Merah nyah!!!

poyo je kan.. orang len pun dah lama pandai masak ni... huhu

first time buat wei.. mula2 macam tak konfident je sedap.. tapi bila makan memang sedap... hasben pun kata sedap.. macam makan kat kedai.. ok tipu =_=



walaupun rupa tak cantik tapi rasanya ok la.. masuk lif tekan sendiri




mama amik resepi kat sini ye..


DAGING MASAK MERAH ala gerai
resipi : Mas@Duniaku

Bahan2: 
daging lembut - hiris nipis2
(kalo nk merah, rebus dgn pewarna merah, bukan sirap ros ya)
1 sudu besar cili mesin ~ yg ni k.nor tambah
Bahan Hiris:
bwg besar - belah 4
bwg putih - cincang @ ketuk
halia - hiris
cili api / cili merah

Bahan Sos:
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit kiub ikan bilis ~ k.nor gantikan dgn 1 sudu besar sos ikan
sedikit air ~ k.nor guna air rebusan daging

Cara:
Panaskan minyak, masukkan bahan2 hiris sampai naik bau, (masukkan cili mesin, goreng hingga pecah minyak) dan masukkan daging, kacau sebentar dan masukkan semua sos.
Kemudian masukkan sedikit air, biarkan sebentar dan letakkan sedikit kiub ikan bilis, biar mendidih jap dan nampak pekat.. bolehlah diangkat.

*perasakan dgn garam dan gula mengikut citarasa masing2..


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2013/03/daging-masak-merah-ala-gerai.html#ixzz2ZpmmxifP



lepas masak lepak2 tengok kartun baru dengan anak2..




memang ramadan kali ni puas hati dapat masak... walaupun bizi balik kerja semua.. sebab puas hati masak sendiri walaupun dua lauk je tapi boleh tahan sampai ke sahur..

oh hari ni nak masak apa pulak ye????? cait baru masuk keja dah pikir lauk berbuka..


ok bye


lurve,

mamaleen


11 July 2013

Resepi Terung Goreng Berlada

as salam


first day keja di bulan puasa... mood ke laut... kejanya asyik nak google resepi.. :p

u ols nak masak apa hari ni???

mama rasa nak masak Terung goreng bercili.. ari tu makan kat hotel masa kat kursus tu sedappppppppp sangat... 

mama nak share resepi dari Kak Sha








TERUNG GORENG BERLADA

SUMBER : BUKU RESIPI SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH

TERUNG GORENG BERLADA
BAHAN-BAHANNYA :

2 Batang terung – goreng terlebih dahulu
2 sudu besar air asam jawa
Gula dan garam
Minyak

BAHAN-BAHAN TUMBUK :
2 Batang lada merah
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
50gm ikan bilis
1 biji buah keras

CARA :
1.       Panaskan minyak dan tumiskan *bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau.
2.       Masukkan air asam jawa dan sesuaikan rasa.
3.       Akhir sekali masukkan terung.


senang ja nak buat kan.. tapi kena ada rajin yang banyak.. :)

ok dah2 la tu.. jom buat keja..


ok bye

lurve,

mamaleen


03 July 2013

Macaroni Cheese Ala SR

as salam


kan kata rajin.. masak lagi...

kali ni nak tiru resepi macam mama makan kat Secret Recipe hari tu.. dah lupa amik resepi blog mana.. pun boleh..

ok jom tengok..

Bahan2

- macaroni
- cendawan
- udang
- mozarella cheese
- susu
- butter
- sedikit tepung gandum
- garam
- black pepper

***cara2nya:



- rebuskan macaroni dengan sedikit minyak.
- rebus udang dan cendawan.




- panaskan butter kemudian masukkan sedikit tepung gandum dan kacau..

- masukkan susu, udang dan cendawan yang telah direbus tadi.

- masukkan cheese dan kacau.. tutup api..

lepas tu tuangkan atas macaroni dan gaul.. masukkan sedikit garam dan lada tu..


siapppppp.....




mek nia memang suka makan.. tengok tu sambil angkat thumb up..
hehe..




Secret Recipe VS Mamaleen recipe..




hasben i ols pun kata sedap... haha... nak jugak cerita kan...


ok bye..


lurve, 

mamaleen

02 July 2013

Float ala A&W

as salam

lama tak makan A&W ni.. rindu sama float lah...

tak payah nak rindu sangat lah mama oi.... buat ja sendiri ok..

ais + aiskrim + root beer A&W = SIAP!!!




oh yeahhh... nak pulak hari panas kan...


ok bye


lurve,

mamaleen

Hai

assalamualaikum hai... rindu saya tak?