" Ya ALLAH ya tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepadaMu dari lemah kemahuan dan sifat malas, aku berlindung kepadaMu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepadaMu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.. Amin"

About Me

My Photo
seorang Ibu-Isteri-Anak-Kawan-Hamba Allah contact me at bucuk80@gmail.com

Follow Me On Insta

25 January 2015

Rezeki Allah Tentukan

Copy & Paste

Nak share kisah saya ptg tadi..baru update kat fb.. nak share kat sini lak...

Cerita petang tadi. Benar-benar terkesan di hati saya.

Sejak petrol turun harga saya tak pandai nak anggar harga petrol nak isi dalam cik bibah. Tadi tank masih ada dua bar. So saya agak ada la kat dlm 10-15 rggt je. So saya bayar di kaunter untuk isi RM50. Rupanya bila rm42 dah penuh.. saya pump juga sampai rm45. Takut nak isi lagi.. sebab pernah terjadi melimpah2 keluar petrol.

Saya malas nak gi masuk dalam minta refund lagi rm5. Nak burn je sayang pulak. Saya pegang nozzle sambil perhati kot2 ada motor masuk.. takde pon. Saya hampir nak letak balik sebab nak tutup lubang tempat isi minyak kat kereta, tapi saya cuba pegang nozzle tu sambil tutup lubang minyak tu.. buat lambat sikit. Niat nak tunggu kot2 ada motor masuk.

Selesai je, hampir saya nak letakkan nozzle, ada satu motor datang ke pump sebelah.  Budak muda, awal 20an saya kira. Saya panggil dia suruh tolak motor ke pump ni, saya cakap ada rm5 lagi, ambillah. Dia tolak motor ke tempat saya, dia seluk poket nak bayar, saya cakap tak payah, saya pass nozzle ke dia.

Saya cakap
"ambillah akak malas nak refund ke dalam.."

Dia cakap terima kasih. Dia tunduk, nampak sedih. Dia tunduk betul2 macam tak sanggup pandang kita, atau tunduk syukur pada Allah gitu. Cam speechlesss gitu.. 

Saya tanya dia, "eh apesal?"

Dia jawab dalam menahan sebak.
"Saya doa akak murah rezeki, tak tau nak cakap macam mana.  sebenarnya saya belum gaji, duit sy ada 10 ringgit je ni, dok fikir isi minyak 3rggt, tinggal 7 rggt. Dok atas motor tadi saya dok fikir pasal duit je.. saya serah pada Allah je. Rupanya Allah nak bagi rezeki saya dapat minyak motor free,"

Saya pula sedih.. saya senyum.je cakap. "Dah tertulis rezeki awak,"

Saya masuk kereta, terus jalan. Dari jauh nampak dia lambai tangan tanda terima kasih. Saya yang cenggeng dah banjir dlm kereta. YA Allah.. bila hambaMu tawakal padaMu. Ada rezeki yang dah KAU janjikan.

Dan rencana Allah tu pasti. Saya sepatutnya nak drive terus balik Putrajaya, dan isi minyak di Petronas, sebaliknya Allah gerakkan hati saya belok ke Petron di Besraya. Jarang saya berhenti di situ isi minyak, hari ni tergerak hati nak isi kat situ..

Dan patutnya tadi saya guna debit kad, isi penuh ja.. tetapi saya pi masuk bayar rm50 kat dalam, teragak nak isi rm45 sahaja, tapi hati kata rm50 baru penuh.. rupanya betul cuma rm45 sahaja.. rm5 tu bukan hak saya, hak orang lain. Allah dah susun dan atur cantik2.

Itulah yang dikatakan dalam rezeki kita ada hak orang lain, yang kita kena kembalikan semula. Tercatur hari ini dalam bahagian saya ada bahagian adik itu. Semuanya dari Allah. Niat kita juga penting.. saya benar niatkan nak kasi je baki petrol dah bayar tu pada sesiapa pun, dan dalam hati terdetik, biarlah dapat pada orang benar-benar layak. Maka Allah temukan kami.

Saya menangis sambil drive sebab saya semakin kuat dan yakin konsep tawakal pada Allah. Benar2 serahkan segala-galanya padaNya.

23 January 2015

Result Monitor Your Weight

Assalamualaikum

Hari tu kan mama kata nak start diet Atkins dari 1-23hb.. konon untuk pi jamuan hari ni la kan..

Hasilnya.... tidak la memberangsangkan. Sebabnya selalu ke laut. Nak pulak hasben balik memang masak dan teman dia makan nasik.. hehe..

Ok sekarang saja nak share apps ari tu.. monitor your  weight. At least turun la.. walaupun sikit.

Bulan depan kita start diet lain ok.. sebab petang ni nak makan macam2.

Ok bye

♥ mamaleen

22 January 2015

Bisa Gugur Jantung Gue

Assalamualaikum

Masya Allah. Allahuakbar.

Geram betul dengan reza semalam. Memang buat mama tergugur jantung tau. Dua kali dah dia buat mama macam ni.

Semalam mama amik dia lewat sikit ja pun. Sebab ada keja kat opis. Bila sampai sekolah tengok2 dia dah tak da. Dari depan pagar sampai ke hujung kantin mama cari dia. Tak jumpa juga. Dalam hati memang la tak risau sangat sebab dalam kem ja. Tapi cuak juga kot. Geram sebab dia tak tunggu kat tempat yang sepatutnya dia tunggu.

Puas cari rupanya dia ikut kawan dia pegi tadika transit. Geram sangat tau. Rasa nak sekeh2.

Tapi bila tengok muka tu rasa kesian pulak. Terus ajak makan tengah hari. Punah diet mama tau. Haha.

Lepas tu mama pesan kat dia kalau buat perangai lagi suka hati nak ikut orang memang mama tinggal dia terus. Tau takut.

Hmm tu ja kot. Penat bebel. Ok bai

♥ mamaleen

20 January 2015

Tanjung Dawai With Love

Assalamualaikum

Just nak share gambar masa lepak kat Tanjung Dawai hari tu.

Ekceli kat sini takda apa sangat. Tapi kalau nak makan seafood memang best la. Ikan fresh.

Reza teringin nak main pasir pantai. Beza dengan mek nea yang geli pasir. Asik nak dukung je.

Sambil tengok sunset gitu. Best juga jalan2 spend time dengan famili kan.

Mama share gambar apps snapseed HDR. Ok bye

♥ mamaleen

Double R

Double R
Reza Ranea

My Family

My Family

Arwah Mamaku Tersayang

Arwah Mamaku Tersayang
Al-Fatihah~Fauziah bt Arshad

Miss u mama

Lilypie Angel and Memorial tickers